Miten maksullisuuteen siirtyminen on muuttanut sisältöjämme?

Tilaajien klikkien mittauksella palvelemme paikallisia lukijoita entistä paremmin

Sanat klikkijournalismi ja klikkiotsikko ovat saaneet huonon maineen ja osin myös ihan syystäkin. Meillä klikkien eli esimerkiksi luetuimpien juttujen seuraaminen nähdään kuitenkin tilaajien palvelun parantamisena. Pyrimme tarjoamaan maksaville asiakkaillemme mahdollisimman paljon sellaista sisältöä ja niitä aiheita, joista he haluavat lukea.

Kun pari vuotta sitten aloimme suunnitella verkon maksullisuuteen siirtymistä, ohjenuoraksi otettiin se, että analytiikka eli kävijöiden käyttäytymisen mittaaminen ohjaa sisältöratkaisujamme. Se oli selvää, että entiset tekemisen tavat eivät riittäisi, vaan sisältöjä pitäisi ruveta ajattelemaan ja tekemään eri tavalla kuin ennen. Digitaalisessa maailmassa kilpailu ihmisten rahoista ja ajasta on erittäin kovaa, ja hyvää sisältöä on tarjolla ilmaiseksi paljon. Siksi meidän pitää tarjota ihmisille sellaista, mitä ei ole muualla tarjolla ja mistä he ovat valmiita maksamaan. Se asettaa toimituksenkin vaatimustason aiempaa korkeammalle, ja hyvä niin.

Näillä eväillä digitilaajamäärämme on kasvanut jopa odotuksiammekin paremmin. Huhtikuussa uusia maksullisia digitilauksia tehtiin 1 200, ja vuodessa digitilaajamäärämme on kasvanut yli 60 prosenttia.

Paino paikallisuudessa

Miten analytiikka näkyy päivittäisessä tekemisessä? Emme välitä satunnaisten kävijöiden tekemisistä, vaan paino on yksinomaan siinä, millaiset sisällöt tuovat meille uusia asiakkaita ja mitä tilaajamme lukevat. Siksi sisältöpainotuksemme ovat todella vahvasti kunkin alueen paikallisissa asioissa.

Esimerkiksi toimitusten tavoittavuusmittauksesta ja -tavoitteista on suodatettu vain kerran viikossa käyneet kävijät kokonaan pois, eli mittarina käytämme sivuilla vähintään kahdesti viikon aikana käyneiden määrää. Satunnaiskävijät eivät ole kovinkaan todennäköisiä tilauksen tekijöitä, joten emme anna heidän käyttäytymiselleen painoa. Klikkimäärien lisäksi mittaamme kävijöiden ja etenkin tilaajien käyttäytymistä myös monella muulla tavalla, esimerkiksi sivuilla käytetyllä ajalla. Toimituksissa seurataan analytiikkaa reaaliajassa, lisäksi raportoimme päivittäin koko toimitukselle muun muassa tilaajien luetuimmat jutut sekä uusia tilauksia tuoneet jutut. Toimitusten viikkotavoitteissa mitataan lisäksi tilaajien sivuilla viettämää yhteisaikaa.

Klikkien mittaaminen ei ole aina ongelmatonta, mutta meillä sitä uskalletaan tehdä hyvällä omallatunnolla. Ns. arvuutteluotsikot ovat meillä kiellettyjä, eli emme metsästä klikkejä sillä, että otsikossa jätettäisiin olennainen kertomatta. Toki otsikointi on verkkojutuissa äärimmäisen tärkeää ja täysin erilaisessa roolissa kuin printtilehdessä, jossa lukija saa hyvän kokonaiskuvan jutusta yhdellä silmäyksellä. Verkossa otsikon pitää herättää lukijan kiinnostus ja myydä se hänelle. Hyvä juttu menee aina hukkaan, jos otsikko on huono ja sen takia lukijat eivät löydä jutun pariin.

Onnettomuusuutiset eivät pärjää kunnallispolitiikalle

On ollut ilahduttavaa huomata, että tilaajiamme kiinnostaa laadukas ja perusteellinen paikallinen uutissisältö sekä paikallisista ihmisistä ja yrityksistä kertovat jutut. Siitä kertovat tilaajien luetuimpien juttujen listamme päivästä ja viikosta toiseen. Noilla jutuilla pystymme luomaan sitoutunutta kävijä- ja asiakaskuntaa, koska tuollaista tavaraa ei ole kilpailijoilla tarjota. Toki on tärkeää hoitaa onnettomuuksien ja rötösten kaltaiset uutiset hyvin ja nopeasti, mutta ne eivät ole meille kilpailuvaltti, koska niitä on tarjolla myös muualla. Toki tilaajat lukevat niitäkin, mutta nämä perinteiset nettihittiaiheet eivät pärjää tilaajien lukijamäärissä pidemmille sisällöillemme.

Alla esimerkkinä tilaajien luetuimmat jutut Länsi-Savossa viime viikolla.

  1. Onnea ylioppilaille! Katso tästä Mikkelin ja Pieksämäen seudun lukioiden uusien ylioppilaiden nimet
  2. Uutisen takaa: Entinen kärki jatkaa Mikkelin johdossa — Kaupungin poliittinen ilmapiiri on kuohunut pitkin talvea
  3. Uusi ennuste: Väki vähenee Mikkelin seudulla vielä nopeammin kuin aiemmin uskottiin
  4. Mikkelipuiston ratikka työnnettiin paikoilleen hartiavoimin — Katso kuvat ja video raitiovaunun saapumisesta Mikkeliin!
  5. Mikkeliläinen Jade Leikas, 12, hakee taitoluisteluoppia Euroopasta, esimerkiksi Italiasta — Taitoluistelu vie niin paljon aikaa, ettei nuori nainen ehdi enää istua koulun penkillä
  6. Kaksi miestä loukkaantui vakavasti ulosajossa Juvalla — Rattijuopon ajama auto pyöri kolme kertaa katon kautta ympäri
  7. Helprintin henkilöstö saa lisätietoa velkasaneerauksen vaikutuksista maanantaina — ”Yhtiö on kunnossa”, sanoo toimitusjohtaja Erki Katkosild
  8. Lääkärihelikopteri korkkasi Mikkelin sairaalaparkin kattokentän — Katso kuvat historiallisesta hetkestä!
  9. Vankilamyymälän kortteliin tulee uusi iso asuinkerrostalo — Mikkeli valmistelee Senaatti kiinteistön Linnankadun kortteliin kaavamuutoksen
  10. Urheilijatyttö masentui ja lihoi aikuisena 125-kiloiseksi — Lihavuusleikkaus rajoittaa Janttu Lindroosin syömistä koko loppuelämän, mutta nyt hän jaksaa lähteä lasten kanssa uimaan ja mahtuu Linnanmäen laitteisiin

Analytiikan perusteella muutettu sisältöjä

Nämä analytiikan perusteella tehdyt sisältölinjaukset ovat viime huhtikuussa tehdyn maksullisuuteen siirtymisen jälkeen näkyneet myös verkkosivujemme ja painettujen lehtiemme lukijoille. Esimerkiksi paikallisista yrityksistä kertovat jutut sekä toimittajiemme omat analyysit muun muassa kunnallispolitiikan käänteistä ovat analytiikan perusteella kiinnostaneet lukijoitamme, joten olemme pyrkineet lisäämään niitä. Myös henkilöjuttuja teemme nyt enemmän kuin aiemmin.

Jo hyväksi ja suosituiksi havaittujen aiheiden lisäksi kokeilemme erilaisia uusia aiheita tai kerrontatapoja koko ajan. Lisäksi seuraamme, millaisen vastaanoton ne saavat. Tuoreimpana kokeiluna ovat kesän suorat jalkapallolähetykset kakkosdivisioonan Kaakkois-Suomen joukkueiden otteluista. Ainakin kahden ensimmäisen pelin perusteella niille on mukavasti kysyntää. Lisäksi kesän mittaan on tarjolla suoria lähetyksiä Superpesiksestä ja ensi talvena jääkiekon Mestiksestä. Keväällä käynnistimme myös kolme podcastia. Lisäksi Lappeenrannassa, Imatralla, Savonlinnassa ja Mikkelissä satsaamme kesällä aivan uudella tavalla monelle läheiseen Saimaaseen liittyviin sisältöihin.

Jatkossakin pyrimme monipuolistamaan sisältötarjontaamme ja kuuntelemaan tilaajiamme tarpeita, jotta olemme heille entistäkin läheisempiä juuri niissä heille tärkeissä asioissa. Minä ja toimitukset otamme mielellämme toiveita ja palautetta vastaan.

Tomi Tiilikainen

Tomi Tiilikainen

Kaakon Viestintä
Verkkopäällikkö
tomi.tiilikainen@kaakonviestinta.fi
Twitter: @tomitiilikainen

Jaa artikkeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tekijänoikeudet © Kaakon Viestintä

Käyntiosoite: Teollisuuskatu 2-6
Postiosoite: PL 6, 50101 Mikkeli

1.5.2020 YHTIÖJÄRJESTELYJEN MUUTOKSEN JOHDOSTA KAAKON VIESTINTÄ OY:N Y-TUNNUS VAIHTUU. UUSI Y-TUNNUS ON 2492479-3.
Samalla ESV-Paikallismediat Oy:n nimi muuttuu ja on jatkossa Kaakon Viestintä Oy.
Myös tilinumeroissa ja yhteystiedoissa tapahtuu joitain muutoksia.

Kaakon Viestintä Oy

Etelä-Saimaa
Itä-Savo
Juvan Lehti
Kaakonkulma
Kangasniemen Kunnallislehti
Keskilaakso
Kouvolan Sanomat
Kymen Sanomat
Luumäen Lehti

Länsi-Saimaan Sanomat
Länsi-Savo
Paikallislehti Joutseno
Pitäjänuutiset
Puruvesi
Uutisvuoksi
ES Keskiviikko
KS Keskiviikko
LS Keskiviikko

Tilaa uutiskirje

Saat uutiskirjeen noin kerran kuukaudessa. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.