Mitä sanomalehdelle kuuluu?

Mikä on miellyttävä, luotettava ja aamukahvin paras kaveri?

Painetusta sanomalehdestä liikkuu jos jonkinmoista huhua ja mielipidettä mainosvälineenä. Toiset uskovat sen kuolemaan, toiset vannovat sen nimeen. Mikä sitten on totuus? Huhujen katkomiseksi keräsimme alan uusimmat kansalliset ja alueelliset tutkimukset yhteen, jotta sinulla olisi ajantasaisin tieto siitä, mitä painetulle sanomalehdelle oikeasti kuuluu.

Kun mainosmedioita vertailtiin keskenään vuoden 2018 osalta, nousi sanomalehti koko mediataivaan suurimmaksi tähdeksi 33 prosentin osuudellaan. Tähän sanomalehden mediaryhmään luetaan niin painettu kuin digitaalinenkin verkkomainonta sanomalehdissä. Mediaryhmää osiin pilkottaessa on mielenkiintoista huomata, että painettu sanomalehti on suurin yksittäinen media vaikuttavalla 77 prosenttiosuudellaan.

Lähde: Sanomalehtien liitto

Lukijaprofiili ja kulutustottumukset

Keitä sitten ovat painetun sanomalehden lukijat, ja millä tapaa he kuluttavat painettua lehteä? Jos mennään paikalliselle tasolle, niin Kaakon Viestinnän viiden maakuntalehden (Kymen Sanomat, Kouvolan Sanomat, Etelä-Saimaa, Länsi-Savo ja Itä-Savo) lukijoista suurin osa on 45-64-vuotiaita. He käyttävät painetun lehden lukemiseen keskimäärin 26 minuuttia ja heistä keskimäärin 43 prosenttia palaa lehden pariin uudestaan. Voidaan siis puhua sitoutuneesta kohderyhmästä, joka käyttää printtilehteä mediana uskollisesti.

Mitkä asiat ajavat lukijat painettujen sanomalehtien ääreen tai tilaamaan lehteä? Sanomalehtien Liiton teettämän tutkimuksen mukaan painettu sanomalehti pitää asemaansa kaikista luotettavimpana mediana. Jopa 74 prosenttia suomalaisista valitsee painetun sanomalehden kaikista luotettavimmaksi mediaksi. Tästä saamme olla myös Kaakon Viestinnällä erittäin ylpeitä. Valeuutisten aikakautena lukijoiden luottamus ei ole itsestäänselvyys. Luottamus ansaitaan. Erityisesti mieltä lämmittää tieto nuorten mediakriittisyydestä. Jopa 91 prosenttia nuorista aikuisista (18-24-vuotiaat) mainitsi luotettavuuden uutis-ja ajankohtaismedian tärkeimmäksi yksittäiseksi ominaisuudeksi. Samoilla linjoilla olivat myös muut suomalaiset: 83 prosenttia suomalaisista valitsi luotettavuuden tärkeimmäksi median ominaisuudeksi. 

Painettu sanomalehti mieluisin mainosväline

”Mistä suomalaiset sitten seuraavat mainoksia tai missä ne jäävät mieleen?” on varmasti useaa mainostajaa kiinnostava kysymys. Kansallisella tasolla suomalaiset ovat valinneet painetut sanomalehdet kirkkaasti mieluisammaksi (46 prosenttia) mainosvälineeksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että suomalaiset lukevat mainoksia mieluiten painetuista lehdistä. Mistä tämä mielekkyyden ylivalta muihin medioihin verrattuna sitten johtuu? Yhtä syytä tähän ei varmasti ole, mutta sivistyneitä arvauksia voidaan antaa. Onko kyse mainoksien stabiiliudessa, hallittavuudessa vai aamukahvin parhaassa kaverissa? Ken tietää, mutta mukavaksi mainonnan lukeminen sanomalehdissä joka tapauksessa mielletään.

Toivottavasti tämä tietoisku vastasi kysymykseesi siitä, mitä printtimainonnalle kuuluu. Voimme edelleen lämpimästi suositella mainostajille painetun sanomalehden ratkaisujamme. Me Kaakon Viestinnässä toimittamme yhteensä 6 kpl painettuja tilauslehtiä ja 4 kpl ilmaisjakelulehtiä. Näiden painettujen medioiden yhteislukijamäärä on viikossa 286 000 pois lukien kaiken digitaalisen liiketoimintamme. Ota yhteyttä yritysasiakasmyyntiimme niin kerromme, millainen mediaratkaisu sopii sinun liiketoiminnallesi.

Lähteet:

Kantar TNS Ad Intelligence kuukausiseuranta + erillistutkimus (2018)

KMT SL ja KMT AL Alueellinen (2017)

Sanomalehtien Liitto / IRO Research Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimus (syyskuu 2018)

KMT, Kaakon Viestintä lukijamäärät ja kokonaistavoittavuudet (2018)

Jaa artikkeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tekijänoikeudet © Kaakon Viestintä

Käyntiosoite: Teollisuuskatu 2-6
Postiosoite: PL 6, 50101 Mikkeli

1.5.2020 YHTIÖJÄRJESTELYJEN MUUTOKSEN JOHDOSTA KAAKON VIESTINTÄ OY:N Y-TUNNUS VAIHTUU. UUSI Y-TUNNUS ON 2492479-3.
Samalla ESV-Paikallismediat Oy:n nimi muuttuu ja on jatkossa Kaakon Viestintä Oy.
Myös tilinumeroissa ja yhteystiedoissa tapahtuu joitain muutoksia.

Kaakon Viestintä Oy

Etelä-Saimaa
Itä-Savo
Juvan Lehti
Kaakonkulma
Kangasniemen Kunnallislehti
Keskilaakso
Kouvolan Sanomat
Kymen Sanomat
Luumäen Lehti

Länsi-Saimaan Sanomat
Länsi-Savo
Paikallislehti Joutseno
Pitäjänuutiset
Puruvesi
Uutisvuoksi
ES Keskiviikko
KS Keskiviikko
LS Keskiviikko

Tilaa uutiskirje

Saat uutiskirjeen noin kerran kuukaudessa. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.