Aineisto-ohjeet

Mainospaikkavaraukset ja aineiston toimitus

Mainospaikkavaraukset: ilmoitusmyynti@lansi-savo.fi
Valmiit pdf-aineistot: aineistot@lansi-savo.fi
Valmistettavat aineistot: valmistus@lansi-savo.fi

Tekniset tiedot

Lehti ilmestyy tabloidikokoisena. Lehden palstaluku tekstiosuudessa on 5 palstaa ja tekstin jälkeen, luokitellussa osuudessa 6 palstaa. Etu- ja takasivulla 5 palstaa. Etusivun korkeus on 7 moduulia (319 mm), muilla sivuilla korkeus on 8 moduulia (365 mm). Etusivulle myydään joko kokosivu (35 moduulia) tai mainoskoko 5×2 moduulia.

5 palstan moduulitaulukko 
6 palstan moduulitaulukko

Tutustu mainosmoduuleihin ja -malleihin täällä.

Valmiit aineistot

Valmis aineisto on PDF-tiedosto, joka sisältää kaikki ilmoitukseen kuuluvat elementit: tekstit, kuvat, grafiikat, ja fontit.  Sanomalehtituotteissa pdf:n alan kuuluu olla sama kun ilmoituksen koon.
Valmista aineistoa ei muokata lehdessä, vaan se julkaistaan sellaisenaan. Kaikki muissa muodossa olevat aineistot ovat valmistettavia.
Pdf-aineisto toimitetaan kyseisen lehden valmiiden aineistojen sähköpostiosoitteeseen.

Aineistojen tekniset vaatimukset

Kuvat

Kuvien resoluution optimi on 200 dpi, minimi 150 dpi, kun kuva on 1:1 taitto-ohjelmassa.
Kuvien väriarvot on määritettävä prosessiväreinä (CMYK).
CMYK-muunnoksessa käytetään Kavi-Wan-IFRA26v5.icc -profiilia.
Käytä Intent-asetuksena Perceptual ja Black point Compensation.

Lataa profiili:

Kouvolan paino väriprofiilit ja asetukset

Kuvien keskisävyjen pisteenkasvu on noin 26 %, joten keskisävyjä on syytä keventää huomattavasti varsinkin mustan värin osalta.

Värit

Käytä sanomalehdessä mahdollisimman puhtaita värejä. Värillisten osaväriä (CMY) max 2 osaväriä, sekä tarvittaessa mustaa. Kolmas värillinen väri tuo mukanansa likaavan komponentin, jonka takia on parempi käyttää mustaa ja sitä kautta neutraalia harmaata lisäämään värin syvyyttä.
Päällekkäin painettujen värien yhteenlaskettu määrä ei saa ylittää 220 %.

Teksti

Vältä nega-tekstiä usealla osavärillä painetun pohjan tai värikuvan päällä -> minimi pistekoko on 12.
Sijoita nega-teksti yksiväriselle pohjalle  (teksti mielellään bold).
Pyri tekemään leipäteksti pelkällä mustalla. Jos teksti on värillinen, noudata minimi pistekokoa 12 ja käytä enintään 2 värillistä (CMY) osaväriä.
Valmista tekstit taitto-ohjelmassa, ei kuvankäsittelyohjelmassa.

PDF

Exporttaa taitto-ohjelmasta PDF-tiedosto. Käytä esim. Adobe Indesignissa Kavi_2019.joboptions -asetustiedostoa, jonka voit ladata täältä:

Väriprofiilit ja asetukset

Käytettävät ohjelmat: Illustrator, InDesign, PhotoShop

Mainostuotannossa valmistettavat aineistot

Kaakon Viestinnän mainostuotannossa voit teettää ilmoituksesi ideoinnista tuotantovaiheeseen.
Kaikki dokumenttimuotoiset aineistot ovat valmistettavia aineistoja. Aineistopalvelut valmistaa tarvittaessa ilmoitukset mainostajan toimittaman käsikirjoituksen mukaisesti.
Ilmoitustekstit toimitetaan MS Word-, TXT- tai RTF-muodossa. Ilmoitustekstin lisäksi tarvitaan asettelumalli sekä ilmoituksessa käytettävien kuvien ja logojen originaalit.
Kuvaelementit toimitetaan joko EPS-, TIFF- tai JPG-muodossa, tai kuvaoriginaaleina.
Aineisto valmistettavaa ilmoitusta varten toimitetaan sähköisesti kyseisen lehden ilmoitusvalmistuksen osoitteeseen.
Ennen julkaisemista voit saada valmistettavasta ilmoituksesta vedoksen sähköpostiin tarkastettavaksi, mikäli asiasta on sovittu ilmoitusvarauksen yhteydessä ja jos aineisto on toimitettu aikataulun mukaisesti. Ilmoituksen valmistuksesta veloitetaan erikseen.

Vinkkejä ilmoituksen tekoon:

Koko

Pyri suunnittelemaan ilmoitus niin, että sen sisältö vastaa kokoa. Käytä hyviä kuvia ja tarpeeksi näkyvää fonttikokoa. Älä sisällytä liikaa tekstiä ja kuvia ilmoitukseen. Mieti mitä mainostat ja minkälaisen viestin välität. Vältä tasapaksuutta – korosta niitä kohtia (brändi/edulliset hinnat/erikoiset tuotteet/sijainti/yhteystiedot ym.), joiden haluat jäävän lukijoiden mieleen.

Värit

Käytä sanomalehti ilmoituksissa aina CMYK-värimaailmaa. Valitse värit huolella ja käytä värejä hallitusti. Muista, että painettuna väri saattaa näyttää erilaiselta, kuin näytöltä. Ota huomioon värin leviäminen paperilla ja värikohdistukset. Minimoi prosessivärien käyttö värien valinnassa, hyvät värit löytyvät myös kahta prosessiväriä yhdistelemällä. Pyri käyttämään mustassa ainoastaan mustaa osaväriä. Näin takaat laadukkaan ja onnistuneen lopputuloksen.

Lyhenne tulee osaväreistä Cyan (syaani), Magenta, Yellow (keltainen) ja Key (musta). Kun kaikkia värejä käytetään samaan aikaan, syntyy syvä musta väri, jonka yhteisvärimäärä on 400 %. Sanomalehdessä maksimivärimäärä on 220%, syvää mustaa kannattaa tehdä 15% C, 100% K, jos käytetään enemmän värillisiä värejä voi musta muuttua likaiseksi sävyksi.

Kuvat

Valitse kuvat huolella. Käytä hyvänlaatuisia kuvia, joiden laatu ja koko riittävät myös painettavaksi. Skaalaa kuvat suhteessa kuvankäsittelyohjelmassa, jotta mittasuhteet säilyvät oikeanlaisina. Älä käytä liian yksityiskohtaisia kuvia pienissä ilmoituksissa, sillä yksityiskohdat eivät erotu kunnolla. Mieti, sopiiko ilmoitukseen paremmin vaaka – vai pystykuva. Muista myös tekijänoikeudet, sinulla on oltava lupa kuvan julkaisuun. CMYK on painamisessa käytetty värimaailma, missä värisävyt syntyvät neljää osaväriä

Kuvan teknisiä vaatimuksia

Kuvan resoluutio vähintään 150 dpi, optimi on 200dpi.
CMYK-värimaailma ja KaVi-Wan-IFRA26v5.icc
Maksimivärimäärä 220 %

Tekstit

Teksti on olennainen osa ilmoitusta. Mieti siis kirjasintyypin kokoa, väriä ja luettavuutta jo ilmoitusta suunnitellessasi. Pyri käyttämään mahdollisimman paljon yhdellä osavärillä, mieluiten mustalla painettua tekstiä. Sijoita negateksti yksiväriselle pohjalle, värikuvan päälle sijoitettuna kasvata fonttikokoa vähintään 12 pisteeseen.
Valmista tekstit taitto-ohjelmassa, älä kuvankäsittelyohjelmassa.
Mieti tekstiasettelua ja kohtia, joita haluat nostaa esille. Voit kohdistaa huomion esimerkiksi lihavoimalla tai kursivoimalla sanoja tai tekstipätkiä. Vältä liian monen eri fontin käyttöä samassa mainoksessa, käytä mieluimmin yhden tai kahden kirjasintyypin eri variaatioita ja kokoeroja.
Negateksti on käänteistekstiä, jonka väri on usein valkoinen. Käytä negatekstiä harkitusti ja reilun kokoisena, jotta lopputulos on varmasti lukukelpoinen. Jos käytät värillistä tekstiä väripohjalla, pidä huoli siitä, että teksti erottuu hyvin. Suositeltava pienin pistekoko negatekstille on 12 pistettä tai suurempi ja tekstityyppi mielellään lihavoitu.

Printtiaineiston toimittaminen

Ilmoitusaineistot toimitetaan Kaakon Viestinnän kyseisen lehden valmistettavien aineistojen sähköpostiosoitteeseen.

Tekijänoikeudet © Kaakon Viestintä

Käyntiosoite: Teollisuuskatu 2-6
Postiosoite: PL 6, 50101 Mikkeli

Kaakon Viestintä ja ESV-Paikallismediat

Etelä-Saimaa
Itä-Savo
Juvan Lehti
Kaakonkulma
Kangasniemen Kunnallislehti
Keskilaakso
Kouvolan Sanomat
Kymen Sanomat
Luumäen Lehti

Länsi-Saimaan Sanomat
Länsi-Savo
Paikallislehti Joutseno
Pitäjänuutiset
Puruvesi
Uutisvuoksi
ES Keskiviikko
KS Keskiviikko
LS Keskiviikko

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeessä kerromme digi- ja printtimainosratkaisuistamme sekä kattavista sisältömarkkinoinnin palveluistamme. Saat uutiskirjeen noin kerran kuukaudessa. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.